Hjemmeautomasjon

Jeg har testet ut flere løsninger for hjemmeautomasjon. Det startet enkelt med Nexa enheter og en Telldus.Net kontroller. Det fungerte greit for enkle av og på brytere,  samt temperaturmålinger. Men det ble raskt klart at for mer avansert styring måtte det to-veis kommunikasjon til.

Nexa og liknende teknologier sender kun ut signal «slå på» eller «slå av», det går ikke noe signal tilbake om at operasjonen er gjort. Så det hender ofte at lyset ikke kom på kl 20 som det skulle, eller at det står i appen at lyset er av, men det fortsatt står på.

Det er mange ulike protokoller å velge mellom. En av de mest utbredte standardene er Z-Wave. Her finnes det en menge ulike enheter å velge mellom fra brytere, dimmere, temperatur, strøm, kamera m.m. Det finnes også mange ulike kontrollere fra ulike leverandører.

Jeg kjøpte en Zipabox Duo fra Zipato. Denne støttet både Nexa protokollen for mine eksisterende enheter og Z-Wave protokollen. Den var også utbyggbar for en mengde flere protokoller og både batteri og mobilnett var mulig. Desverre var programvaren veldig ustabil og lovet funksjonalitet tok evigheter før kom. Når ting endelig begynte å blir funksjonelt, bestemte de seg for å ta betalt for de mer avanserte funksjonene. Boksen endte på Finn.no.

Etter litt prøving og feiling ble en av mine Raspberry Pies tatt i bruk sammen med en RaZberry z-wave modul fra z-wave.me.

Programvaren er Home Assistant i form av et ferdig pakket image kalt hassio. Den baserer seg på CoreOS og er et minimuns OS for kjøring av Docker containere. Home Assistent er således installert som en docker container på OS’et. Hassio oppdateres regelmessig og du får varsel i web UI når oppdatering er tilgjengelig.

Fordeler med Home Assitant:

 • Kjører lokalt -> Ikke avhengig av ekserne skytjenester for lokal hjemmeautomasjon (1)
 • Open source -> Du kan selv laste ned koden og gjøre endringer om du vil
 • Stor app store -> Mange ferdige moduler for de aller fleste systemer som enkel lastes ned og aktiveres gjennom Hassio
  • Telldus.Net
  • Amazon Alexa
  • IKEA Trådfri
  • Influx DB
  • m.m.

Jeg har plugget IKEA Trådfri base stasjonen via USB til Raspberry Pien og den gamle Telldus.Net kontrolleren til nettverket. Home Assistant finner begge og tilbyr meg styr både Z-Wave, Zigbee (IKEA Trådfri) og Nexa enheter gjennom samme applikasjon og UI. Veldig behagelig og praktisk.

Jeg logger alle enheter til Influx DB og jeg bruker Grafana til å lage fine dashboards. Blant annet er det morsomt å følge med på hvor mye strøm som går med til lading av elbilen vår, en Kia Soul EV.

Utvalget av moduler og tillegg til Home Assistant er stort. Hele 1021 ulike komponenter når dette skrives.

Programtillegget NodeRed avbefales for å lage avanserte automasjon. Du kan installere node-red rett i Hassio på Raspberry Pien som alt kjører Home Assistant. Så installerer du Home Assistant støtte rett i Node-Red igjen.

Eksempel på regler for lysstyring i Node-RED:

(1) Du kan allikevel velge å benytte skytjenester som IFTT om du ønsker. Dersom du ønsker interaksjon med feks Amazon Alexa eller Google Home krever disse at du også benytter skytjenester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.